UA
Заповніть форму

Наш консультант зв’яжеться з Вами у найближчий час

У будинках пристарілих  та геронтологічних центрах завжди готують і за загальним меню, і за індивідуальними рекомендаціями лікаря. Це потрібно, аби кожен підопічний отримував саме те харчування, що допомагає йому швидше відновити сили.

Чому дієта така важлива при діареї

Діарея у людей похилого віку — це не просто неприємний симптом. Це стан, при якому організм втрачає багато води та корисних речовин. І якщо у молодих запас міцності кишківника вищий, то у старших пацієнтів ризик зневоднення та виснаження набагато серйозніший.

Тут харчування стає частиною лікування. Дієта повинна не перевантажувати кишківник, а допомагати йому заспокоїтися та відновити свою роботу. Вона зменшує подразнення слизової оболонки, знижує частоту випорожнень, заповнює втрати рідини та солей.

Важливо пам’ятати: таку дієту завжди призначає лікар. Самому «залишити» продукти чи різко міняти харчування не можна, оскільки причини проносу бувають різні: інфекції, побічні ефекти ліків, хронічні хвороби кишківника. В одному випадку потрібний суворий раціон, в іншому – додавання спеціальних препаратів. Тому спочатку консультація, потім – харчування.

Чим відрізняється дієта при діареї у літніх людей від звичайного раціону

Зазвичай людям старшого віку рекомендують різноманітне харчування з достатньою кількістю білків, овочів, злаків. Раціон збалансований, включає овочі, молочні продукти, каші, супи. Але при проносі такий раціон доводиться коригувати. Основні правила:

  • М’яка їжа. Краще пюре, каші на воді, протерті супи. Все, що легко засвоюється.
  • Обмеження жирної та грубої клітковини. Смажене, жирне м’ясо, капуста, бобові дратують кишківник і лише посилюють діарею.
  • Проста обробка продуктів. Варіння, тушкування, запікання без зайвої олії.
  • Часте харчування маленькими порціями. Щоб не перевантажувати організм, прийом їжі ділять на 5-6 разів на день.

Така дієта допомагає кишківнику відпочити, при цьому людина отримує все необхідне: білки, вуглеводи, трохи жирів, вітаміни.

Які продукти можна, а які не можна

З їжі можна:

  • каші на воді (рисова, вівсяна);
  • нежирне м’ясо та рибу, краще у вигляді пюре або фрикадельок;
  • овочі у відвареному вигляді: картопля, морква, кабачок;
  • сухарі із білого хліба;
  • кисіль або запечені яблука;
  • чай чи компот без цукру.

Є речі, від яких під час діареї доведеться відмовитись повністю. І це, мабуть, найскладніше. Ми знаємо, як старше покоління любить побалувати себе чимось смачненьким: шматочок копченої ковбаси, свіжий огірок з грядки, чашка міцної кави або солодка булочка з варенням. Але саме ці радощі й перетворюються на підніжку для організму. Вони не просто дратують слизову, а буквально заважають кишківнику встати на ноги. Важливо зрозуміти: порушення дієти – це шанс затягнути хворобу на тижні, втратити сили, отримати зневоднення і замість легкої діареї отримати хронічні проблеми.

Зразкове меню на день

Найчастіше харчування, рекомендоване гастроентерологами підопічним “Ідилії” ґрунтується на дієті №4 за Певзнером. Це класична “щадна” система харчування при кишкових розладах, особливо при діареї. Її вигадали ще в середині XX століття, і суть залишилася актуальною: максимально розвантажити кишківник, прибрати все, що викликає бродіння, газоутворення та подразнення слизової оболонки, але при цьому зберегти харчування повноцінним.

Важливі принципи:

  • страви варені, парові чи протерті;
  • їжа тепла, не гаряча та не холодна;
  • обмеження жирів та вуглеводів, акцент на легкий білок;
  • виняток всього грубого, гострого, кислого та солодкого.

Під “напоєм” у меню розуміється:

  • Чай, неміцний чорний або зелений, іноді із сухариком.
  • Відвар із сухофруктів (яблука, груші. Без чорносливу, він слабить).
  • Компот з яблук, найдоступніший і щадний варіант.
  • Відвар чорниці у пакетиках, він продається в аптеках як фіточай. Якщо є можливість і бажання, можна варити кисіль з натуральної чорниці.
  • Мінеральна вода (Моршинська, Поляна Купель, Лужанська, але без газу).
  • Вода з рисовим відваром, класика при діареї, багато лікарів радять (відвар від рису замість напою).

Меню адаптується для людей похилого віку, яким важливий баланс між строгим обмеженням та потребою в енергії. Людям у віці не можна зовсім йти «у воду та рис», тому що на тлі діареї легко настає виснаження та зневоднення.

Ось приклад меню на 3 дні.

День 1

Сніданок: вівсянка на воді з бананом.

Перекус: печене яблуко (печемо відразу 3-4 шт. на пару днів).

Обід: рис із паровою курячою котлетою + морквяне пюре, компот із яблук.

Полуденок: сухарі + чай.

Вечеря: гречка з відвареною рибою (хек), трав’яний чай.

День 2

Сніданок: гречка з білковим омлетом, чай.

Перекушування: банан.

Обід: суп-пюре з картоплі та кабачка + тефтелі з індички, компот із сушених яблук/груш.

Полудень: галетне печиво, чай із шипшини.

Вечеря: рис з тушкованим гарбузом, відварена куряча грудка.

День 3

Сніданок: вівсянка із протертою грушею, чай.

Перекус: печене яблуко.

Обід: картопляне пюре + парова котлета, кабачкове пюре.

Полуденок: натуральний йогурт без цукру (якщо переноситься).

Вечеря: гречка + запечена нежирна риба, компот.

Після покращення (через 4-5 днів) додають нежирний сир (якщо переноситься), кефір 1% або йогурт без цукру, сухе печиво типу Марія. Поступово відварені кабачки, морква, гарбуз.

Такий раціон реально рекомендують гастроентерологи в Україні: він близький до традиційного харчування, але при цьому щадний для ШКТ.

Як полегшити дотримання дієти при діареї

Секрет у тому, щоб робити різні страви із дозволеного набору продуктів. Це не тільки полегшує готування, а й створює відчуття різноманітності, а отже менше зневіри від дієти. Наприклад, з курячого філе можна робити:

  1. Фрикадельки. Філе перекрутити на м’ясорубці або в блендері, додати трохи рису та солі. Скатати маленькі кульки, відварити у воді чи бульйоні. Подавати в супі або окремо з картопляним пюре.
  2. Паровий омлет з куркою. Філе дрібно нарізати, додати в збиті яйця з водою (не молоком!). Готувати на пару або духовці під кришкою. Це ситний, але м’який варіант вечері.
  3. Паштет. Готове відварне філе подрібнити блендером разом зі шматочком відвареної моркви та невеликою кількістю нежирного сиру або вершкового масла. Виходить ніжна намазка на сухарі.

З картоплі та моркви можна робити суп-пюре, запіканку (зробити пюре з картоплі та моркви, додати трохи курячого фаршу або тертого яблука. Викласти у форму та запекти), або овочевий крем (зробити рідке пюре, і використовувати як гарнір або навіть як «соус» до фрикадельок).

Організація дієти при діареї у літніх не повинна перетворюватися на марафон з каструлями. Навпаки, що простіше, то краще. Можна готувати на 1-2 дні одразу. Варений рис, відварене м’ясо або овочі можна зберігати в холодильнику та швидко розігрівати. Суп-пюре зручно заморозити порційно. Тримати під рукою прості перекуси. Банан, печене яблуко, кисіль чи сухарі – те, що не потребує приготування. Краще, якщо прийоми їжі будуть приблизно в один і той самий час. Це допомагає кишківнику працювати за розкладом і не перевантажує організм.

Ми допоможемо обрати правильне рішення
Ми знаємо, як важливо підібрати хороший будинок для людей похилого віку. Ми знаємо як важко прийняти рішення і проведемо для вас екскурсію по наших пансіонатах, щоб ви самі побачили як дбайливо ми ставимося до ваших батьків.
Звернутись до фахівця